LİMONFORUM
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Giriş yap

Şifremi unuttum

En son konular
» olagan ustu bir resim
Anamur, Mersin Icon_minitimeSalı 17 Ocak 2017, 22:04 tarafından yildo

» Papanın Maksadı
Anamur, Mersin Icon_minitimePerş. 04 Ara. 2014, 14:29 tarafından MUHTESEM

» 26 Eylül Dil Bayramı Kutlu Olsun
Anamur, Mersin Icon_minitimeCuma 26 Eyl. 2014, 11:58 tarafından MUHTESEM

» İşte İhsanoğlu'nun Seçim Logosu
Anamur, Mersin Icon_minitimePerş. 10 Tem. 2014, 10:06 tarafından MUHTESEM

» Jandarma Teşkilatının Kuruluş Yıldönümü
Anamur, Mersin Icon_minitimeC.tesi 14 Haz. 2014, 12:00 tarafından MUHTESEM

» 54 kentte kış lastiği takmayana ceza kesilecek
Anamur, Mersin Icon_minitimeSalı 17 Ara. 2013, 14:05 tarafından MUHTESEM

» Diyarbakır'da Türkçe Tabelalar Kaldırılıyor
Anamur, Mersin Icon_minitimePerş. 14 Kas. 2013, 13:07 tarafından MUHTESEM

» Subay ve Astsubaylar arasında istifalar arttı
Anamur, Mersin Icon_minitimeSalı 05 Kas. 2013, 17:16 tarafından MUHTESEM

» Bôyle Baba olmaz Olsunn
Anamur, Mersin Icon_minitimeÇarş. 09 Ekim 2013, 19:05 tarafından ValiBey


Anamur, Mersin

3 posters

Aşağa gitmek

Anamur, Mersin Empty Anamur, Mersin

Mesaj tarafından Crackman Perş. 30 Ara. 2010, 16:03

Anamur, Mersin


Anamur, Mersin iline bağlı bir ilçedir.Adı Yunanca Anemos(Rüzgar) sözcüğünden türemiş, rüzgarlı burun anlamına gelmektedir.
Antik Anemurium kenti hakikaten de Anamur burnuna çok yakın ve sürekli rüzgar alan bir noktada kurulmuştur.Bir diğer rivayet de şöyledir;
Yunanlar yöreye geldiklerinde yörede rüzgara tapan pagan bir kabile yaşamakta idi. ve bu yüzden de Yunanlar kente ve yöreye Rüzgara tapanlardan esinlenerek bu adı vermiş olabilecekleri yönündedir.


Coğrafi Konum

Anamur, Mersin'e bağlı bir ilçe olup, Türkiye'nin güney ucunda bulunur. Anamur Türkiye'de muz , yer fıstığı narenciye ve çilek ile ünlü bir ilçedir. Güneyinde Akdeniz, batısında Antalya'nın Gazipaşa, kuzeyinde Karaman'ın Ermenek ve doğusunda Bozyazı ilçeleri vardır.
İklim ve Bitki Örtüsü

Anamur'da astropika iklim hüküm sürdüğünden maki ve tropikal iklim bitkilerinin hemen hepsi yetişmektedir. Yıllık sıcaklık ortalaması ise 20 ile 24 derece arasında değişmektedir.

Anamur ormanlarının özellikle çam, meşe, kavak, çınar, maun gibi ağaçlar ile defne, keçiboynuzu (harnup), pıynar, mersin (murt), zakkum gibi maki grubu bitkilerle kaplıdır.
Nüfus

Önceki Yıllarda Nüfus Çok Gösterilmeye Çalışılmışsada, Şuanki Merkez Nüfusu 33.825'dir.

Anamur halkı büyük çoğunlukla Türk kökenlidir. Yerleşik Türklerin çoğunluğu Ermenek'ten gelerek ilçeye yerleşmişlerdir. Osmanlı döneminde ise beş altı kadar zanaatkar aile İstanbul'dan getirilerek yörenin Osmanlılaşması ve Karamanoğlu kültüründen kurtulması için yerleştirilmişlerdir. Toroslarda yaşayan göçebe yörük Türkler ise zaman içinde ilçe merkezi ve diğer köylerde yerleşik hayata geçmişlerdir. Yine ilçe dağlarında Türkmen obaları ve köyleri bulunmaktadır. Bunun yanında üç,dört tane Tahtacı köyü vardır.Tahtacılar geçimlerini orman ürünleri ve kerestecilikle kazanan Türkmen ve Alevi inancına sahip insanlardır. Tahtacı köyleri folklorik yapısında semah dansları ve farklı düğün ve cenaze törenleri gelenekleri görülebilir. İlçe merkezinde güney batıya doğru Abdal mahallesi bulunur. Abdallar ise yine Alevi inancına sahip bir topluluktur. Abdallar düğünlerde müzisyenlik yaparak ya da çeşitli hizmet sektöründe çalışmaktadırlar. Bir çok araştırmacı Abdalların Çingene olduğunu rivayet eder, ama kesin bir bilgi yoktur. İlçe merkezine son yıllarda dahil edilen Kalınören mahallesinin yamaçlarında ise Sünni inanca sahip ve Çingene olarak adlandırılan bir grup sakin yaşamaktadır.

Diğer yandan Göçmen diye adlandırılan mahallede ise Arnavutluk'tan 30'lu yıllarda gelen Arnavut göçmenler ile 60'lı ve 70'li yıllarda Kıbrıs'tan gelen göçmenler yaşamaktadırlar. İskele mahallesinde ise Mısır'dan zamanında gelip yerleşmiş balıkçılıkla uğraşan aileler vardır.

Tüm bunların yanında Lozan Antlaşması gereği nüfus mübadelesi ile yöredeki Rum Ortodoks ve Karamanlılar Kıbrıs üzerinden Yunanistan'da Atina'nın Nea Ionia semtine göç ederek yerleşmişlerdir. Göç edenlerin kaç tanesi Rum kaç tanesi Ortodoks inancına sahip Türk idi bilinmemektedir. Ama görgü tanıkları yaşlı insanların anlattıklarına bakılırsa 500 kadar ortodoks hristiyan İskele'den sandal ve teknelere binerek Kıbrıs'a doğu açılmışlardır. O yıllarda Anamur nüfusunun toplam 3.000 i bile bulmadığı düşünülürse Rum nüfus %25 kadar olmalıdır.

* Göçler

Anamur dışarıdan çok fazla göç almamakla birlike çevre illerden gelip yerleşenler ya da yazlıkçılardan yerleşenler bulunmaktadır . İlçede ikamet eden nüfusun 54.000 'i Mersin nüfusuna kayıtlıdır. 504 kişi Adana nüfusuna , 406 kişi Antalya nüfusuna , 763 kişi Konya nüfusuna , 1.146 kişi ise Karaman nüfusuna kayıtlıdır.

Anamur'da nüfus artış hızı her geçen yıl düşmektedir. Buna göre 0-4 yaş arası 4.200 çocuk ,5-9 yaş arası 4.742 çocuk , 10-14 yaş arası 5.420 çocuk vardır. 90 yaşın üstünde 79 kişi bulunmaktadır.
Crackman
Crackman

Mesaj Sayısı : 3558
Kayıt tarihi : 26/11/10
Yaş : 104
Nerden : Ankara

https://limon.yetkin-forum.com/

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Anamur, Mersin Empty Geri: Anamur, Mersin

Mesaj tarafından Crackman Perş. 30 Ara. 2010, 16:04

Tarihçe
Geçmişi antik çağlara uzanan ve sırasıyla Kizuvatlalılar, Hititler, Asurlular ve Persler'in egemenliği altına giren Anamur, M.Ö. 333'te Büyük İskender’in doğu seferi sırasında Makedonya Krallığı’na bağlanmış, bu dönemden sonra kentin adı "Anemurium" olarak anılmaya başlanılmıştır. Anemurium, antik kaynaklara göre “Rüzgarlı Burun” anlamına gelmektedir. M.Ö. 1. yüzyıl'da Roma, daha sonra da Bizans egemenliğine giren Anamur, Bizanslılar zamanında yeniden inşa edilmiştir. Daha sonra sırasıyla Arapların, Bizans'ın, Anadolu Selçukluların, yeniden Bizans'ın ve Kilikya Ermeni Krallığı'nın eline geçen Anamur, Selçuklu hükümdarı Alaaddin Keykubat’ın, Ertokuş Bey’i kıyı şehirlerinin alınmasıyla görevlendirmesi sonucu, 1228'de Selçuklular'ın, 1243'te yeniden Kilikya Ermeni Krallığı'nın, daha sonra, 1275'te Karamanoğulu Beyliği'nin ve 1471'de Osmanlı İmparatorluğu yönetimine geçmiştir.

Anamur 1869 yılında ilçe olmuştur. 1867'de Konya vilayetine bağlı İçel Sancağı'nın bir kazası olan Anamur, 1877'de İçel Sancağı Adana vilayeti'ne bağlanınca Adana vilayeti İçel Sancağı'nın bir kazası durumuna gelmiştir. Eski kaza merkezi bugünkü Ören beldesinin Nasrettin ve Ortaköy mahalleleridir. Yıkık durumda eski bir devlet binası hala görülebilir. Sonraları daha iç ve yüksekçe bir bölge olan "Çorak" ilçe merkezi olmuş, adı "Anamur" olarak değiştirilmiş, devlet daireleri ve birçok aile Çorak'a taşınmıştır. 1930 yılında eski hükümet konağı binası Rum Ortodoks kilisesi yıkılarak yerine inşa edilmiştir. Mimarı Ermeni bir ustadır.



ANAMUR'A


YERLEŞEN OĞUZ BOYLARI




Alparslan komutasındaki Türk orduları, Ronmenos Diogenes komutasındaki iki yüz bin kişilik Bizans ordusunu yerlere serdikten sonra, Anadolu kapıları tamamen Türk'lere açılmıştı. Malazgirt savaşı, Anadolu üzerinde Türklerin kesin hâkimiyetinin sağlandığı, Türklerin oymak oymak yerleşmeye başladıkları zamanın başlangıcı olarak kabul edilirse, bundan yüz yirmi yıl sonrası da
Yörük Türkmenlerin Anamur'ayerleşme tarihi olarak kabul edilebilir.




Selçuklu Hükümdarlarından Alaaddin Keykubat, ileri görüşlülüğü ile kıyı şehirlerinin fet edilmesi gerektiğini anlamış ve bu işle emrindeki Mübarezeddin Ertokuş Beyi görevlendirmiştir. Ertokuş Bey de 1228 yılında Anamur'u zaptetmiştir. 1228 yılından beri Anamur bir Türk şehri olarak devam etmiş ve sırayla; Selçuklulara, Karamanoğullarına, Osmanlılara geçmiştir. Anadolu’ya boy
boy, oba oba yerleşen Türkmenlerin birçoğu, kendilerine bu yeşillikler diyarı, ormanlarla kaplı bölgeyi yurt tutmuş. Yörüklüğüne Toroslar uygun düşmüş. Toros Dağlarını kendilerine vatan etmişler. Onlara kışın ılık sahiller, yazın serin yaylalarkonargöçerliklerine biçilmez kaftan olmuştur.
Yörük kelimesinin anlamı araştırılır ise
“Yürüyen Türk insanı”


anlamına geldiği sonucuna varılır.. Buradaki yürüme manası konargöçerlik anlamında kullanılmıştır.

[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]

Yaz mevsiminde yaylalarda konaklanılması, kışın ise sahil yerlere inilmesi, hayvan beslemenin gereği olarak görülmüştür, işte bundan dolayı Toroslar üzerinde yaşayan bu insanlara da ataları gibi Yörük denmiştir.



Türklerin Anamur'a gelişleri 11-12. asra dayanır. Anamur'a yerleşen Türk boylan Oğuzlar'ın Yiva (Yuva) boyuna mensuptur.
Prof.Dr. Faruk Sümer, Oğuzlar isimli eserinin 367. sayfasında bu konuyu şöyle açıklar: "II. Beyazid devrinde İç-il'deki büyük teşekküllerden biri de Yiva oymağı idi. Bu oymak İç-il'deki diğer birçok teşekküller gibi tamamen köylerde yerleşmiş olmakla beraber oymak teşkilatını henüz muhafaza etmektedir. Bu oymağın adı bazen Yıvalı olarak da yazılıyor. İç-il Yıvalarının Büyük Yıva ve Küçük Yıva olmak üzere iki büyük kola ayrıldığı görülüyor. Büyük Yıva Kolu eski Gülnar ile Anamur arasındaki Aksaz adlı yörede toplu bir halde yerleşmişlerdir. Küçük Yıva kolu da yine toplu bir halde Anamur'un kuzey ve batısındaki topraklarda yurt tutmuştur. Bu ikinci kola mensup bazı oymaklar Anamur kasabasında da yerleşmişlerdir. Ayrıca Büyük Yıva ve Küçük Yıva adlı iki
köy olup, bu köylerin her ikisi de Küçük Yıva toprağında bulunuyordu. Bu köylerin kolların başında bulunan ailelerin oturdukları yerler olduğu anlaşılıyor. II. Bayezid devrinde Büyük Yıva koluna ait kırk kadar köy gösteriliyor ki, bunların bir kısmı adların) zamanımıza kadar muhafaza etmişlerdir. Küçük Yıvalar ise Anamur kasabasından başka 14
köyde yerleşmişlerdir.



[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]


II. Bayezid devrinde İç-İl bölgesindeki başlıca oymakların taşıdıkları adlar bu oymakların başında bulunan ailelerin de
adlarıydı. Boz-Doğan Oğulları, Turgut-Oğulları, Hoca-Yunus- Oğulları, Îğdir- Oğulları, Beğ-Dili Oğulları ve nihayet Yıva- Oğulları. Yiva-Oğullarından adları tespit edilebilen şahıslar şunlardır: Hüseyin Beğ, Ali Beğ, Mehmed Beğ, Alâaddin Beğ. Bunlardan Hüseyin Beğ, Büyük-Yıva köyünde bir cami yaptırmış ve bunun içinde bir vakıf tesis etmiştir. Yine bunlardan Paşa Beğ Kazancılar Köyünde Ahî Seyyidî adlı bir şeyh adına Zaviye yaptırmıştır. Alâuddin ve Mehmed adlı Yıva Beğleri de II. Bayezid devrinde
tımar sahibi idiler. Pır Ali adlı bir kimsenin de Yıva oğullarının atadan dededen (emen an cedd) kethüdası olduğu için avânz-ı divâniye ve tekâlifi örfiyyeden muaf olduğunu da biliyoruz.


Anamur'a gelen Oğuz ailesi Oğuzların Üç Oklar Boyunun Denizhan Koluna dayanır. Buradaki halk 1235 yılında Gülnar(Anaypazarı) üzerinden gelerek yerleşmiştir. Bu boy Orta Asya'nın Balkas Gölü kıyılarında bulunan Gülnar isimli bir kasabadan gelmiştir. Boyun başındaki Yahşi Bey Anadolu'da Araplar tarafından öldürülür. Oymağın başına Yahşi Bey'in kızı Gülnar Hatun geçer. Onun da Larende (Karaman) dolaylarında Arap fedaileri tarafından öldürülmesi üzerine oymak Göksu'nun batı yakasına Zeyne dolaylarına yerleşir. Burada kalabalıklaşan ve çevreye sığmayan halk ekonomik şartların ve sosyal şartların da gereği olarak Anaypazarı'na yerleşir.



[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]


Hayvancılığa elverişli olan bu yörede de seneler geçtikçe sıkışma olur. Bunun neticesi olarak Gülnar Hatun'un ana tarafı (BüyükKeçeli-Büyük Eceli) adıyla Ovacık'a, baba tarafı da


Bozdoğan
ismiyle Anamur'a yerleşir.


Anamur'a ilk gelen Türkler bunlardır. Bozdoğanlar Anamur'daki Kıbrıslı Firenkleri kovarak yeni gelen başka oymaklarla birleşip
Nurebinsaadettin isimli bir zatın riyasetine girdiler. I. Alaaddin zamanında da burası Karamanoğulları'nın hâkimiyetine girdi ve hızla büyümeye başladı. Teoman Zeki "İçel Mektubu" sayfa 17 de ve Mustafa Türker "Mersin'in Yer Notları" isimli eserlerinde bu
noktaları belirtir. Hatta Gülnar adının Gülnar Hatun'un ismine dayandığı da bu iki yazarca da kabullenilir.


En son Crackman tarafından Perş. 30 Ara. 2010, 16:31 tarihinde değiştirildi, toplamda 2 kere değiştirildi
Crackman
Crackman

Mesaj Sayısı : 3558
Kayıt tarihi : 26/11/10
Yaş : 104
Nerden : Ankara

https://limon.yetkin-forum.com/

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Anamur, Mersin Empty Geri: Anamur, Mersin

Mesaj tarafından Crackman Perş. 30 Ara. 2010, 16:07

[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]

Mamure kalesi
Crackman
Crackman

Mesaj Sayısı : 3558
Kayıt tarihi : 26/11/10
Yaş : 104
Nerden : Ankara

https://limon.yetkin-forum.com/

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Anamur, Mersin Empty Geri: Anamur, Mersin

Mesaj tarafından murathannn Perş. 30 Ara. 2010, 16:10

Perfekt gözüküyor....
murathannn
murathannn

Mesaj Sayısı : 1491
Kayıt tarihi : 24/11/10
Yaş : 45
Nerden : İSTANBUL

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Anamur, Mersin Empty Geri: Anamur, Mersin

Mesaj tarafından Crackman Perş. 30 Ara. 2010, 16:16

[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]

Anamur İskelesi

[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]

Anamur Pullu da kamp pı

[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]

dillere destan muzu

[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]

Bu yıl yağış çok olunca Kuzu göbeği mantarı

[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]

Karetta sı
Crackman
Crackman

Mesaj Sayısı : 3558
Kayıt tarihi : 26/11/10
Yaş : 104
Nerden : Ankara

https://limon.yetkin-forum.com/

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Anamur, Mersin Empty Geri: Anamur, Mersin

Mesaj tarafından Crackman Perş. 30 Ara. 2010, 16:18

ANAMUR YÖRESİ TARİHÇESİ

Anamur ilk
çağlarda dağlık Kilikyanın bir liman kenti idi. Hitit kralı 4.Tuthaliya
M.Ö. 1250-1230 zamanında kendisinin himayesine sığınan Mattuvatta'ya
Anamur verilmiş, Mattuvatta' da Hitilerin zayıflamasından yararlanarak
Anamur'dan Afyon'a kadar uzanan bir prenslik kurmuştur. Daha

sonra Anamur İzorya'ya katılmış, Romalılar devrinde de özellikle ticaret alanında gelişmiştir. Roma
İmparatoru Calicula (M.S. 37-41) tarafından Kommegene kralı 4.
Antiochos'un yönetimine verilmiştir. Bu prensliğin sınırları Ayaş'tan
Konya 'ya kadar uzanır. Romalılardan Bizanslılara geçen Anamur,
Bizanslılar zamanında yeniden inşaa edilir.


[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
Daha
sonra Selçuklu Beylerinden Ertokuş Bey, Alaaddin Keykubat'ın emriyle
1228 yılında Anamur'u Selçuklu topraklarına katmıştır. Daha sonra
Karamanoğulları idaresine geçen Anamur bilahere Osmanlı İmparatorluğu
himayesine geçmiştir. Bu tarih 1473 veya 1476 olarak bilinmektedir.

Türklerin
Anamur'a gelişi 11. ve 12.asıra dayanır. Anamur'a yerleşen Türk boyları
Oğuzlar'ın Yiva (Yuva) boyuna mensuptur. Anamur'a gelen Oğuz ailesi
Üçoklar boyunun Denizhan koluna dayanır. Buradaki halk 1235 yılında Gülnar üzerinden gelerek yerleşmişlerdir. Bu boy Orta
Asyanın Balkas gölü kıyılarında bulunan Gülnar isimli bir kasabadan
gelmiştir. Oymağın başındaki Yahşi Bey'in öldürülmesi ile başa Gülnar
Hatun geçer. Onunda arap fedaileri tarafından öldürülmesi ile oymak
Göksu'nun batı yakasına yerleşir. Burada kalabalıklaşan halk çevreye sığmayınca Gülnar Hatun'un ana tarafı (Büyük Keçeli) adıyla Ovacık'a yerleşir. Baba tarafı da Bozdoğan ismiyle Anamur'a yerleşir. Bozdoğanlar Anamur'daki Kıbrıslı firenkleri kovarak yeni gelen başka oymaklarla birleşirler.


ANAMUR YÖRESİ ADININ KAYNAĞI
Adı Kilikya dilinde Rüzgarlı Burun demek olan ANEMORİUM kelimesinden gelir. ANEM= BURUN, ORİUM= RÜZGAR demektir. Günümüzde Anamur burnunda tarihi kent olarak Anemorium antik şehri halâ dimdik ayakta durmaktadır.
Anamur dar bir kıyı şeridinde kurulu şirin bir ilçedir. Bu güzel ilçenin güneyini mavilerin en güzelini oluşturan Akdeniz çevreler. Türkiye'nin en güney uç noktasına rastlamakta ve 36.Kuzey paraleli Anamur' un 5-6 km. güneyinden geçer.
İçel iline bağlı olup, İl merkezine uzaklığı 223.00 km
, doğuda Gülnar ilçesi, Kuzeyde Ermenek, Batıda Gazipaşa ilçeleri ile
çevrilidir. Denizden yüksekliği 20.m, denize uzaklığı ise 3.km.
civarında olup etrafı sarp Toros dağları ile çevrilidir. Yüzölçümü ise
2005 km2 dir. Anamur Torosların kıyıya çok yakın ve paralel olarak uzanması dolayı diğer şehirlerimize ulaşım yönünden çeşitli güçlüklerle karşılaşılmaktadır.

Anamur merkezi Torosların eteğinde
kurulmuş olup, köylerinin bir çoğu sarp Toros dağlarının yamaçları
arasında sıkışmış durumdadır. Buralar dağ ve yayla köyleri ile doludur.

Anamur deniz kıyısında olmasına rağmen turistik imkanlardan yoksun bir bölge konumundadır. Bu da ulaşımın zorluğundan kaynaklanmaktadır. Turist olarak sadece Anamur' da yazlığı olan yerli turistler gelmektedir. Bunlar da genellikle Konya ve Ankara şehrinden gelmektedirler.

ANAMUR YÖRESİ TARİHİ ESERLERİ
ANEMORİUM ANTİK KENTİ:
Anamur adını aldığı ve Türkiyenin en güney uç noktasında bulunan antik şehirdir. Bu şehirin ilk sahibi olarak Finikeliler bilinmektedir .Halen ayakta duran surlarla çevrilidir. Antik kentin içinde bulunan ODEON( Konser Salonu) muhteşem bir yapıya sahiptir. Tabanı genellikle şehrin her tarafında bulunan mozaiklerle süslüdür. Zaman zaman burada festivaller de düzenlenmekte konser alanı olarak kullanılmaktadır.
Anamur antik kentinde Hamam, Kral mezarları, akropol (Yüksek Şehir), gibi yerler mevcuttur. Kısacası dimdik ayakta duran bu antik kent, özellikle kral mezarlarında bulunan resimler ve şehrin genellikle her tarafında bulunan mozaikler görülmeye değer niteliktedir.
MAMURE KALESİ:
Mamure kalesi M.S. 11. yüzyılın ilk
yarısında Romalılar tarafından yaptırılmıştır. Günümüze kadar sayısız
onarımlar görmüş ve bu onarımlar sayesinde ayakta durabilmiştir. Kale,
Kıbrıs' tan gelen Ermenilerin de yerleşim merkezi olmuştur. Selçuklular
ve daha sonra Osmanlı İmparatorluğu himayesine geçmiştir. Kalenin
içinde bulunan ve çevresindeki köylülerin halen kullandıkları cami
bulunmaktadır. Bu kaleyi Karamanoğulları beyinden Mahmut Bey
yaptırmıştır. Mamure kalesi de yine dimdik ayakta durmaktadır. Hatta ki
Kuruluş adlı dizinin(Osmancık) büyük bir bölümü bu kalede çekilmiştir


.[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]

[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]

[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]


ALA KÖPage RankingÜ:
Dragon çayı üzerinde Anamur-Ermenek
yolu üzerinde bulunan tarihi köPage Rankingü, 1230 yıllarında
Selçuklular tarafında inşaa edilmiştir. Günümüzde halen
kullanılmaktadır.

.KÖŞEKBÜKÜ(ASTIM) MAĞARASI:
Anamur'un Kuzeybatısında Ovabaşı köyünde bulunmaktadır. Mağaranın kalın sütunlarından anlaşıldığına göre 20.000 yıllık bir geçmişe sahip olduğu düşünülmektedir. Astım hastalığına iyi geldiği bilinmektedir. Mağaranın içi yüzlerce yılda oluşmuş sarkıt ve dikitlerle doludur.

[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]

[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]

ÇUKURPINAR MAĞARASI(DÜDEN)
Anamur'un Kuzeyinde Torosların en yüksek yerinde bulunan mağara, derinlik açısından Türkiye 'de birinci
sırada, Dünya da 2. sırada bulunmaktadır. Boğaziçi Üniversitesi Mağara
Araştırma Kulübü ve bu araştırmalara eşlik eden ve yönlendiren Güngör
TÜRKELİ ve Hasan DOĞAN' ın gayretleri ile bu kulüp araştırmalarını
yapmış ve bu mağarayı keşfetmişlerdir. Halen zaman zaman araştırmalar devam etmekte olup en son derinlik noktasına ulaşılamamıştır. Şu anda yol yapılmış olup ziyaret edilebilmektedir.

AK CAMİİ:
Şehrin ortasında bulunmakta ve
Karamanoğullarından kalmıştır. Caminin karşı tarafında ise bir han ve
köPage Rankingü bulunmaktadır


ANAMUR YÖRESİ FOLKLORU
Anamur'da folklor ürünleri dağ köylerinde halâ canlı olarak bulunmaktadır. Anamur'un yerleşim merkezi turizme açık
olduğundan bu ürünlere pek rastlanılamamakta ancak tamamıyla da
silinmemiştir. Yörede yaşayan insanların çoğu yörüktür. Türk töresi
yörüklerde halâ yozlaşmadan uygulanır. Bu törede kadın daima erkeğinin yanındadır. Onun en büyük destekçisidir. Erkek davarı otlatıyorsa, kadın oğlağın peşindedir.

Bu gelenekler oyunlara da yansımıştır. Oyunlar yalnız oynandığı gibi kadınlı ve erkeli de oynanabilir. Fakat Zeybek oyunları yalnız erkeklerle oynanır. Kadın oynamaz. Oyunlar ya halka biçiminde ya da karşılıklı serbest olarak oynanır. Zeybek oyunları hariç diğer oyunlarda elde tahta kaşılar bulunur. Kaşıklar
müziğin ahengine göre seslendirilir. Oyun müzikleri bir an yavaşlayan,
bir an hızlanan kıvrak ezgilerdir. Bir an yavaşlayan, bir an hızlanan bu
türkülerin oyunlarında, davar koyun gibi yörüğün hayatının bir parçası
olan hayvanların yaşayışlarının, sarp Toros dağlarındaki hareketlerinin
izleri apaçık görülür. Kaşık
sesleri yamaçlardan yuvarlanan çakıl taşlarının seslerini ve
yankılanmalarını andırır. Bir bakarsın sahilin sıcaklığı gönüllere vurur
bu türkülerde....

Yöre
oyunları, türküleri çalgı eşliğinde söylenerek oynanır. Bu oyunlar yöre
halkının karakteri gibi canlı ve kıvraktır. Kışı sahilde yazı Taşeli
yaylalarında geçiren Yörük insanının karakterini bu oyunlarda görmek mümkündür.



[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]



ANAMUR YÖRESİNDE BATIL İNANÇLAR
1- Akşamları ve Salı günleri dikiş dikilmez. Salı günü iş yapıldığı zaman bir kaza bela olacağına inanılır.
2- Akşamları ıslık çalınmaz. Şeytan geleceğine inanılır.
3- Çarşamba günleri çamaşır yıkanmaz. Ailenin başına kötü bir olay geleceğine inanılır.
4- Kargaların evin etrafında ötmesi, birinin öleceğinin ifadesidir.
5- Oturan ve yatan insanın üstünden atlanmaz, Kısmetinin kesileceğine inanılır.
6- Süpürge üste değmez. Süpürme anında değdiği zaman o kişinin kısmetinin kesileceğine inanılır.
7- Hamile kadının saçı kesilmez. Kesilirse çocuğunun öleceğine inanılır.
8- Ölü evinden gelirken başka bir yere uğranmaz. Orada da bir kişinin ölüm ihtimali olabilir.
9- Çorapla yatılmaz. Ömrü kısalttığına inanılır.
10- Kırklı çocuğun tırnağı kesilmez. Sonra hırsız olur.
11- Yolcu arkasından ev süpürülmez. Yoksa yolcu kaza geçirir.
12- Salı günü yola çıkılmaz. Yola çıkılırsa bir kaza olacağına inanılır.
13- Bekar sağdıç olmaz. Kısmetsizlik kabul edilir.
14- Bir kız guguk kuşunun öttüğü ağacı, onu uçurtmadan üç kez dalaşırsa kısmeti açılır.
15- Otururken el bağlanmaz. Kısmet kapanır.

[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
ANAMUR YÖRESİ GİYİM

KUŞAMI

[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
ERKEK GİYSİLERİ

KADIN GİYSİLERİ



ANAMUR YÖRESİ ATASÖZLERİ

1- Keçinin sumağa ettiğini, sumak ta keçiye eder,

2- Dağdan inmiş yörük, ne erik bilir ne koruk,


3- Sahilde darısı(mısır) olanın, yaylada karısı olmaz.


4- Elin memleketinde tavuk olup gıklayacağına, kendi memleketinde bülüç(civciv) ol cıkıla...


5- Elbise yer öğretir, para dil öğretir.


6- Benim derdim inek ile dana da, karının derdi sürme ile kınada.


7- Sac tava gelir hamur biter, geçim düzene girer ömür biter.


8- Donunun yırtığına bakmaz rüzgara karşı gider.


9- Küçük gelin gelmeyince, büyük gelinin kıymeti bilinmez.


10- Eli hamur ovalar, gözü dana kovalar.


11- Kocasından sonra kalkan karıdan, Hazirandan sonra ekilen darıdan, Nisandan sonra arlayan arıdan hayır gelmez.


12- Devenin yemediği et başına vururmuş.









ANAMUR YÖRESİ YEMEKLERİ 1- KAPAMA(BÖREK): Mısır unu, taze çökelek ve yağdan oluşan bir tür yöre yemeğidir.


2- KEŞKEK: Mısır dövmesidir. Yahnisi, ayranlısı, yağlısı, sütlüsü, yoğurtlusu ünlüdür. Yörede düğün yemeği olarak bilinir.


3- MAŞ ÇORBASI: Yöreye has bir bitki olan baklagillerden maş ürününden yapılan bir çorbadır.


4- BATIRIK: Bir nevi kısıra benzer. İnce bulgur üzerine kavrulmuş ve çekilmiş yer fıstığı ile susam, domates salçası,limon,tuz konulur ve karıştırılır. Kıvama geldikten sonra içine maydanoz ve yeşil soğan doğranır. Köfte şeklinde yenilebildiği gibi sulandırmak suretiyle de yenebilir. Sulandırıldığı zaman içine haşlanmış taze asma yaprağı, haşlanmış lahana, domates ve salatalık koyulur.



[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]



5- GÖLEVEZ: Yöreye
has bir bitki olan Gölevez den yapılır. Kıbrıs ta da bu bitkiden
bulunmakta ve adına da Kolakaz denemektedir. Etli sulu yemeği
yapılabildiği gibi, kızartma yapılarak üzerine sos dökülmek suretiyle yenilebilir.

6- SAMSIRA: Susam ve pekmezin ocakta
kaynatılması ile elde edilir. Güzelce iki madde kaynadıktan sonra
soğumaya bırakılır ve kesilerek yenir.

Sayılan bu yemekler dışında bulamaç, cızlama, topalak, palize gibi tatlı ve yemekler de bölgede yapılmaktadır.


Kaynak:madameli.com

Crackman
Crackman

Mesaj Sayısı : 3558
Kayıt tarihi : 26/11/10
Yaş : 104
Nerden : Ankara

https://limon.yetkin-forum.com/

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Anamur, Mersin Empty Geri: Anamur, Mersin

Mesaj tarafından Crackman Perş. 30 Ara. 2010, 16:21

[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]


Anamur son zamanlarda doğa ve tarih kenti olarak ön plana çıkmayı başarmıştır.
Anamurda
bulunan Çukurpınar mağarası dünyanın en derin mağaraları arasında yer
almaktadır. Boğaziçi üniversitesi tarafından yapılan keşiflerle
Çukurpınar mağarasında 1420 metreye kadar ulaşılmıştır.


[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]

Çukurpınar
mağarası dünyanın en derin mağarası olan Fransa'daki mağaradan sonra
ikinci sırayı alır. Araştırma ekibi bu doğa harikasını keşfettikçe
bulunan yerleri özelliklerini dikkate alarak bölümlere, ışıltılı,
kurnalı galeriler, zümrüt, sarkaçlı, derin göl, basamaklı, sanat gölü
gibi adlar koymuşlardır.


Anamur'un
kuzey batısındaki Çamurlu yaylasından sonra 4 saatlik bir yürüyüşle
1890 m. yükseklikteki Çukurpınar adlı düden mağaranın ağzına gelinir.


Çukurpınar mağarasında biriken sular duru pınar olarak Su gözünde ortaya çıkar ve Dragon çayına karışır.

Çukurpınar
mağarası alp'in kıvrılmasından etkilenmiş horizontel diskordan olarak
miyosen denizinde çökelmiş kalker içinde bulunan düden oluşumlu aktif
bir mağaradır.


Abanoz yaylasındaki suyun gözü olarak bilinen mağarası sarkıt ve dikitlerden oluşur.

Üğü Mağarası
ise Anamur-Yayla karayolunun 12. kilometresinden Karalarbahşiş köyü
çıkış kısmından Kükür köyüne doğru uzanan dere yolu üzerindedir. Aynı
zamanda bu yol Anamur içme suyunun da geldiği Kükür pınar suyunun
Anamur'a getirilişi sırasında inşa edilmiş bir yoldur. Karalarbahşiş
köyünden itibaren 6. kilometrede yolun solunda dağdan soguk bir su
çıkar. Karalarbahşiş ile Üğü deliği arasındaki yol stablizedir. Bu suyun
çıktığı yer Üğü deliğidir. Mağaranın bulunduğu alan Güneybahşiş köyü
sınırları içindedir. Güneybahşiş'in içinden yaya olarak ta mağaraya
ulaşılabilinir. Suyun çıktığı kısımda herhangi bir giriş yoktur. Su
çıkışına göre sağ tarafta hemen üst kısımda da 3 metre çapında dairesel
bir alandan mağaranın içine girilebilinir. Mağara girişi dar olmasından
dolayı karanlıktır. İçeriye ışık girmez. Ya meşale, ya da aydınlatma
araçları ile mağaraya girmek mümkündür. İçerisinde de su akmaktadır. Yer
yer geniş göllere rastlanır. Mağara içinde birbirine geçit veren beş
ayrı bölüm bulunmaktadır. Tavan yüksekliği ter yer 10-20 metre arsında
değişiklik gösterir. Keşvedilen kısımlarda altı adet göl bulunmakta ve
bu göllerin bir kısmı bir hayli derindir.


[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.][Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]


Bugüne
kadar mağara içinde pek fazla araştırma yapılamamıştır. Sadece TRT
program yapımcısı Ertürk Yöndem Sugözü köyü ile ilgili yaptığı bir
program sırasında mağara içerisine kameramanlar eşliğinde girmiş ve
mağara girişi ile mağara gölüne kadar olan kısmını gün yüzüne çıkarıp
yayınlamıştır.


Anamur'un
500 m kuzey doğusunda bulunan üğü mağarasına diaklaz (çatlak)tan
girilir. Mağara içi fosil konumunda olup, küçük bir salondan oluşur.


Anamur
kumsallarında tespiti yapılan 500 caretta caretta yuvasından 45.000
yavrunun yumurtadan çıkarak denize ulaştığı sağlanmıştır.
Türkiye
kıyılarında 70 adet Akdeniz Foku (monachus monachus) saptanmıştır.
Bunlardan 25 adedi Mersin ilinin Anamur, Bozyazı, Aydıncık ilçeleri
kıyılarında yaşamlarını sürdürmektedir.
Helenistik, Roma ve Bizans
dönemlerine ait Anamerium antik kenti günümüze kadar gelen eşsiz
metropolüyle yabancı ziyaretçi akınına uğramaktadır. Selçuklu ve
Karamanoğulları'na ait Mamure kalesi dimdik ayaktadır. Halen 50 yi aşkın
ören yeri ise ziyaretçisini bekliyor.
Anamerium antik kentinde
bulunan kilise mozayiğinde bulunan kral Isaah (Ayseah) adına düzenlenmiş
betimlemede barış simgelenmektedir. Kıbrıs'ın deniz aşırı komşusu
olmamız nedeniyle bu mozaikteki anlatımın bir anlamı olsa gerek.
Zamanında Kıbrıs-Girne barış şenlikleri Anamur'da yapılmıştır. Diğer bir
deyişle Anamur bir barış kentidir.

Barış kentine hoşgeldiniz...

[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]
Anamur ve çevresinin roma döneminde bir dinlence ve tatil yeri olduğu,
Kanlıören'de (Titiopolis) bulunan, Şam alayından emekli bir Roma
askerine ait bronz belge kanıt oluştururu. Yine Anamerium'da bulunan
holy (İncil) Apostelos kilisesi (5.Yüzyıl) yapıldığında Hz. İsa'nın
Paulus ve Barnabas'a adanmıştır. Yeterli tanıtım yapılırsa Anamur dini
turizmdeki hak ettiği yerini de alacaktır.
Forklorümüz ve yerel sanatçılarımızla gurur duyuyoruz.
Anamur'un
özgün kalan bir diğer yönü ise, kendine has halk sanatçıları ve yöreden
derlenmiş oyunları uygulayan halk dansları topluluklarıdır. Türkiye de
birçok kez birincilik getiren hak oyunlarımız ününü tüm dünyaya
duyurmuştur.

MAMURE KALESİ

Mamure
Kalesi, Antalya-Mersin karayolu üzerinde Anamur'a 8 km. uzaklıkta
Bozdoğan köyü sınırları içerisinde yer alır. Üç bölümden oluşan kalenin
39 kulesi camisi ve hamamı bulunur.


Mamure
kalesi bir çok Anadolu kalesinde olduğu gibi antik temeller üzerine
kurulmuştur. 1988 yılında Anamur Müzesi Müdürlüğünce yapılan kurtarma
kazılarında M.S. 3.-4. yüzyıllara ait. "Ryg Monai" adlı fazla etkili
olmayan Geç Roma kentine ait tabanları mozaik döşeli yapı kalıntıları
ortaya çıkartılmıştır.


Mamure
kalesi 14. yüzyılda Karamanoğulları tarafından önemli ölçüde onarım
gördüğünden adı. "Mamure" olarak değiştirilmiştir. Kale daha sonra 15 ve
16. yüzyıllarda küçük onarımlar görmüş, 18. yüzyılda Osmanlılar
tarafından yeni eklentiler yapılmıştır.


Şikari
tarihine göre; Anamur ve Taşelinin kafirler tarafından zapt ve harap
edilmesi üzerine, Karamanoğlu Mahmut bey (1300 1308 M.) beyleri ve
36.000 kişilik ordusuyla düşmanı bozguna uğratıp, kaleyi ele geçirdiği
ve yeniden mamur edip, adını "Mamure" koyduğu kaydı geçer.


Yapıda, mazgal ve siperleriyle üst yapı, alt kısımları etek gibi genişleyen duvarlar görülür.

Kale
birbirinden yüksek duvarlarla ayrılmış, doğudaki iç avlu, batıdaki dış
kale, bunların güneyinde kayalıklar üzerine inşa edilmiş iç kaleden
meydana gelir.


Güneyde,
sahil kenarında, kuzey doğuda baş kule olarak adlandırdığımız yüksek ve
çok katlı gözetleme formlarında beş kule, köşe burcunun yanında üst
örtüsü tamamen yıkılmış fener kulesi yer alır. İç avlunun kuzey batı
sınırını oluşturan yüksek surda değişik şekilli yedi adet burç olup,
bunlardan kuzey doğu tarafındakiler duvarla birlikte yıkılmışlardır.


Dış kalede çeşmesi, depoları, sarnıçlar ve işlevini hala çözemediğimiz bazı yapı kalıntıları yer alır.

Kaleden
zamanımıza gelmiş tek yazıt batı cephe duvarları üzerindedir. Yazıtta
özetle; "Karamanoğlu Alaaddin oğlu Mehmet oğlu Sultan İbrahim inşa etti.
Bu tarih Mükerrem Şevval ayında yazıldı," yazılıdır.


Kale komutanının veya dizdarının konutu iç kale girişinin karşısında yer alır.

Mamure Kale Camisi

Mamure
kale camisi, Mamure kalesi içerisinde yer alır. Yapıya basık kemerli
taş kapıdan girilir. Merkezi kubbeli yapıda, sekizgen tambura geçiş
Selçuk üçgenine benzeyen pandantif bingilerle sağlanmıştır.


Camide,
duvarlarda taş ve tuğla sıraları uyum içinde örülmüş kubbeye geçişte ve
saçaklarda tuğladan tırnak süsleri yapılarak etki yaratılmıştır.


16. Yüzyıl Osmanlı mimarisinin klasik öğelerini taşıyan caminin ilk yapılışı Karamanoğulları'na aittir.

Caminin önünde yer alan küçük kemerlerle dekore edilmiş sarnıç beşik tonozludur.

Mamure Hamamı

Mamure
hamamı, Mamure kalesinin yol aşırı kuzeyinde yer alır. Hamamın giriş
bölümü yıkılmış, soğukluk, ılıklık ve sıcaklık bölümleri sağlam olarak
zamanımıza gelebilmiştir.


Küçük ölçekteki yapı ahşap hatıllarla desteklenmiş moloz taşla inşa edilmiştir.

Hamamın iç bölümlerinde kubbeye geçiş üçgen pandantiflerle sağlanmıştır.

Yapı zamanla tahrip olduğu için sonradan yapılan onarım sıvaları duvar freskolarının tahrip olmasına neden olmuştur.

Yapı Mamure kalesinin mamur edildiği tarihte Karamanoğulları tarafından yaptırılmış olması gerek
Crackman
Crackman

Mesaj Sayısı : 3558
Kayıt tarihi : 26/11/10
Yaş : 104
Nerden : Ankara

https://limon.yetkin-forum.com/

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Anamur, Mersin Empty Geri: Anamur, Mersin

Mesaj tarafından selin Perş. 30 Ara. 2010, 16:23

ben ke$kek ile batirigi bilirim bizim orda kisir derler batirigaa

valla dedim yaa gidip gôrmek lazimmm

t$kk Crakmann
selin
selin

Mesaj Sayısı : 6155
Kayıt tarihi : 23/11/10
Yaş : 103
Nerden : Fransa

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz