Giriş yap
En son konular
Ekmeği taze tutmanın yolları
1 sayfadaki 1 sayfası
Ekmeği taze tutmanın yolları
Fırıncılar Federasyonu verilerine göre,her gün 6 milyon ekmek israf ediyoruz.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin halk ekmekfabrikası olan Bursa Ekmek ve Besin Sanayi AŞ (BESAŞ) Mustafa Bektaş, katkı maddesi kullanılmadan üretilen bir ekmeğin normal koşullarda taze kalma süresinin yaklaşık 36 saat olduğunu belirtiyor.
.Ekmeğin dilimlenerek tüketilmesinin de bayatlamayı geciktirdiğini dile getiriyor.
Ekmeğin yeterince soğuduktan sonra aşırı nem kaybına meydan verilmeden ambalaj yapılması gerektiğine dikkat çeken Bektaş, ekmeğin küflenmemesi için buharlaştırılmaması gerektiğini ve dilimlenerek tüketilmesinin bayatlamayı geciktirdiğini kaydediyor.
Bektaş, soğuk ekmeğin de ‘bayat ekmek’ anlamına gelmediğini, ısıtıldığında tekrar yumuşaklığını ve lezzetini kazanacağını ifade ediyor ve ev hanımlarına şu tüyoları veriyor: “Kuruyan ekmeği canlandırmak için bir tencereye az miktar su koyun ve kaynatın.
Su buharı çıkmaya başladığında tencerenin üzerine bir süzgeç yerleştirin ve kuru ekmekleri koyun. Buhar ekmeğe yavaş yavaş nüfuz ettikçe ekmek kaybettiği nemi alacak ve yenilecek kıvama gelecektir.
Ekmek kesinlikle açıkta bırakılmamalıdır. Ekmek yeterince soğumadan torbaya konursa buhar nedeniyle küflenir.
Ekmek tüketilirken, bazı kişiler kabuğunu sevdikleri için veya ekmek içi sıcakken hamur olduğundan önce ekmeğin kabuğunu koparıp yerler, bu durumda ekmek daha kolay bayatlar.
Çünkü su kaybı kolaylaşır, kurur, kolayca ufalanır.
Ekmeği bozulmadan buzdolabında saklayabiliriz. Böylece küflenmesini önlemiş oluruz. Ancak tazeliği doğal olarak azalacaktır. Bu ekmekler yine kızartılarak veya ısıtılarak rahatlıkla yenebilir.
Eğer derin dondurucumuz varsa ekmeği -21 derecede taze olarak uzun süre saklayabiliriz.”
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] |
.Ekmeğin dilimlenerek tüketilmesinin de bayatlamayı geciktirdiğini dile getiriyor.
Ekmeğin yeterince soğuduktan sonra aşırı nem kaybına meydan verilmeden ambalaj yapılması gerektiğine dikkat çeken Bektaş, ekmeğin küflenmemesi için buharlaştırılmaması gerektiğini ve dilimlenerek tüketilmesinin bayatlamayı geciktirdiğini kaydediyor.
Bektaş, soğuk ekmeğin de ‘bayat ekmek’ anlamına gelmediğini, ısıtıldığında tekrar yumuşaklığını ve lezzetini kazanacağını ifade ediyor ve ev hanımlarına şu tüyoları veriyor: “Kuruyan ekmeği canlandırmak için bir tencereye az miktar su koyun ve kaynatın.
Su buharı çıkmaya başladığında tencerenin üzerine bir süzgeç yerleştirin ve kuru ekmekleri koyun. Buhar ekmeğe yavaş yavaş nüfuz ettikçe ekmek kaybettiği nemi alacak ve yenilecek kıvama gelecektir.
Ekmek kesinlikle açıkta bırakılmamalıdır. Ekmek yeterince soğumadan torbaya konursa buhar nedeniyle küflenir.
Ekmek tüketilirken, bazı kişiler kabuğunu sevdikleri için veya ekmek içi sıcakken hamur olduğundan önce ekmeğin kabuğunu koparıp yerler, bu durumda ekmek daha kolay bayatlar.
Çünkü su kaybı kolaylaşır, kurur, kolayca ufalanır.
Ekmeği bozulmadan buzdolabında saklayabiliriz. Böylece küflenmesini önlemiş oluruz. Ancak tazeliği doğal olarak azalacaktır. Bu ekmekler yine kızartılarak veya ısıtılarak rahatlıkla yenebilir.
Eğer derin dondurucumuz varsa ekmeği -21 derecede taze olarak uzun süre saklayabiliriz.”
ValiBey- Mesaj Sayısı : 636
Kayıt tarihi : 20/04/12
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Salı 17 Ocak 2017, 22:04 tarafından yildo
» Papanın Maksadı
Perş. 04 Ara. 2014, 14:29 tarafından MUHTESEM
» 26 Eylül Dil Bayramı Kutlu Olsun
Cuma 26 Eyl. 2014, 11:58 tarafından MUHTESEM
» İşte İhsanoğlu'nun Seçim Logosu
Perş. 10 Tem. 2014, 10:06 tarafından MUHTESEM
» Jandarma Teşkilatının Kuruluş Yıldönümü
C.tesi 14 Haz. 2014, 12:00 tarafından MUHTESEM
» 54 kentte kış lastiği takmayana ceza kesilecek
Salı 17 Ara. 2013, 14:05 tarafından MUHTESEM
» Diyarbakır'da Türkçe Tabelalar Kaldırılıyor
Perş. 14 Kas. 2013, 13:07 tarafından MUHTESEM
» Subay ve Astsubaylar arasında istifalar arttı
Salı 05 Kas. 2013, 17:16 tarafından MUHTESEM
» Bôyle Baba olmaz Olsunn
Çarş. 09 Ekim 2013, 19:05 tarafından ValiBey